2010. március 20., szombat

Miért ugatnak a kutyák?


Persze a kérdést nem is jól tettem fel, mert inkább "miért ugatnak meg a kutyák, amikor a parkban sétálok, biciklizek, kocogok, stb." Hogyan is kezdődik ez az egész? Legtöbbször, ha több kutya van együtt, az egyikük valami furcsát pillant meg. Tapasztalataim szerint a legtöbb ilyen dolog emberek számára is furcsa, vagy legalábbis érthető az ijedtségük - mert végső soron a kutyák ezektől az emberektől(vagy dolgoktól) megijednek.
Néhány példa: gyorsan haladó biciklik, főleg sisakos alakkal, más járművek, gépkocsik, szekerek(!), szánkók; emberek különböző tárgyakkal: esernyő, sétapálca, kalap, vagy bármilyen nagy, ismeretlen dolog; olyan ember, akinek két feje van: gyerekét nyakában hordó szülő, szaladó ember, hajléktalan, cigány, ittas, szellemi fogyatékos személy, sötétben közeledő bármilyen alak(akár gazdi), ijedt ember, valamint tárgyak: tévék, roncsok, szemeteszacskók, görögdinnyék, szél által fújt, mozgó, lobogó förtelmek... És persze állatok, minél nagyobbak, pl. tehén, ló, vagy másik kutya. Aki tudja, kérem folytassa, biztos hosszú még a lista. Meglehetősen szórakoztató, amikor ilyesmit tapasztal az ember, de inkább a furcsa tárgyak esetében.
Ez a valami a kutya számára tehát veszélyesnek tűnik, fenyegetve érzi magát, vagy a többieket, és ekkor cselekszik. Márpedig ő elhárítja a veszedelmet. Nekilát a "buvuvu" ugatásnak, és először szalad, majd ahogy közelebb kerül, óvatosabb. Eközben jellegzetesen ugrál - "támad". Csakhogy ekkor a többi kutya is segítségére siet. Legtöbb esetben a többinek eleinte fogalma sincs, hogy mi a dörgés, de észreveszik, hogy mi folyik, és rögtön csatlakoznak, akkor is, ha ők amúgy nem kezdeményezték volna a dolgot.

Ilyenkor más és más reakcióra számíthatunk az "áldozat" részéről. Egyesek hozzászoktak. Mások halálra rémülnek, nem tudják, most mi lesz. Legtöbbjük azonban valamiféle tárggyal, vagy a kezével hadonászik. Nem mondom, hogy én nem ijednék meg bizonyos esetekben, de ha időközben a kutyák kiszimatolják, hogy az illető fél(és ebben nagyon jók), akkor csak súlyosbodik a helyzet. Általában a kutyáktól bevallottan félő emberek nem is háborodnak fel, tudják ezt és csak mosolyognak magukon, hogy nem tudnak nem félni. Kommunikálnak, elmesélik, hogy miért is félnek, beszélnek a kutyához is, megkérnek, hogy fogjuk meg stb. Nem is hibáztatom azt, aki megijed. Akinek nincs tapasztalata, kapcsolata kutyákkal, normális reakció egy ilyen helyzetben.
Azzal van a baj, akinek hiába magyarázod, mert egyszerűen utálja az állatokat, nem is hajlandó végighallgatni, vagy megérteni, és azzal fenyegetőzik, hogy belerúg a kutyába meg hasonlók. Egyesek képesek rendőrt is hívni. Egyszer kijött a rendőr, mert "kutyatámadás" történt, a szánkózók szenvedték el(ha nem említettem, ez is egy tevékenység a mi parkunkban). Kérdezte, hogy hol harapta meg. Az meg mutatta a lábát, ami persze makkegészséges volt. A rendőr kacagott, majd távozott. Ezt nevezhetjük happyend-nek.
Aztán vannak, akik megkérdezik a kutyától hogy mi a baj, odahívják, megmutatják a furcsa tárgyat, megszagoltatják a kezüket esetleg, s a végén mindenki megnyugszik. S valóban, a legjobb módszer: beszélni hozzájuk, vagy fel se venni, úgyis abbahagyják. De ha valaki kiabálni kezd és meg akarja ütni őket, s nincs ott egy másik, kutyacsillapító ember, nem tudom, mikor fogják abbahagyni.
Természetesen elhiszem azt is, hogy léteznek olyan utcán élő kutyák, amelyek valóban veszélyesek lehetnek, de az emberek reakciói alapján azt mondanám, a rémhírek kb. háromnegyede kamu és szenzációhajhász. Vagy, mint a népdal... Ilyen esetekre, és nem csak, bárkinek hasznos lehet valamiféle önvédelmi eszköz.
De azt akartam mindezzel kifejezni, hogy ha a Kolinaparkban Bociék vagy mások bárkit megugatnak, csak nyugi... Amint mondtam, mi 3 éve járunk ide, és minden alkalommal, amikor megpillantanak, ugatnak. Aztán rájönnek, hogy semmi veszély. Olyankor, igaz, kutyával vagyok és hozzászoktam már, hogy a falkák egy-egy tagja mindig megugat. Egyébként előfordul, hogy ha az én kutyámat ugatja egy másik kan, és én ahhoz beszélni kezdek, "panaszkodik" nekem, morog, de ezzel nem engem akar fenyegetni. Érdekes jelenség(de ez már valami más téma).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése